Bezglutenowy chleb owsiany na zakwasie
Zakwas owsiany
Zakwas kukurydziany
Chleb bezglutenowy owsiany
|
Przepis na bochenek 10×20 cm
Zawiera:
Miks do wypieku chleba Provena zawiera dużo ziaren słonecznika i płatków owsianych, dlatego nie trzeba dodawać ich osobno. Mieszanka zawiera w swoim składzie niewielką ilość cukru więc jeśli jesteś również na diecie bezcukrowej, możesz stworzyć domową mieszankę na bazie mąki owsianej Provena. |
Gdzie kupić produkty Provena?bezgluten.plglufree.plbio-kiosk.plvegabutik.plekosfera24.plwega24.pl
Zakwasy bezglutenowe
1. Wszystkie składniki zakwasów dodaj do słoików, wymieszaj drewnianą lub plastikową łyżką i przykryj gazą lub lnianą ściereczką. Powinny być gęstości budyniu. 2. Odstaw w ciepłe miejsce (ok. 30°C), w którym zakwas będzie dojrzewał. Moje zakwasy trzymałam na ciepłym kaloryferze. 3. Dwa razy dziennie, wymieszaj je drewnianą lub plastikową łyżką i w razie potrzeby dokarm mąką i wodą. Zakwas owsiany dokarmiałam raz dziennie 2–3 łyżkami mąki i wodą (na oko :-). Po wymieszaniu konsystencja była podobna do budyniu. Zakwas kukurydziany dokarmiałam wodą co drugi dzień, a mąką w zależności od potrzeb – co drugi lub trzeci dzień. Obserwuj ich gęstość i zapach. Kiedy zakwasy będą dojrzewać, ich zapach będzie się stawał coraz kwaśniejszy.
Mój zakwas kukurydziany rozwijał się ok. 6–7 dni. Dopiero po tym czasie sfermentował i pojawiły się bąbelki. Zakwas owsiany potrzebował tylko 4 dni.
Po zużyciu zakwasów do pieczenia chleba, zostaw po 2 łyżki w słoiku i wstaw zakręcone do lodówki. Kiedy przyjdzie czas na pieczenie nowego chleba wyjmij je z lodówki, dokarm wodą, mąką i kilkoma kroplami cytryny i zakwaszaj jak poprzednio w ciepłym miejscu. Powinny być gotowe już po 2 dniach.
Chleb bezglutenowy
1. Miks owsiany i mąkę kurydzianą wymieszaj z solą w dużej misce. 2. Dodaj zakwasy, wodę gazowaną i wymieszaj do połączenia składników. 3. Na koniec dodaj olej i ponownie wymieszaj. 4. Ciasto przełóż (najlepiej jednym, sprawnym ruchem) do wysmarowanej olejem (lub masłem) i wysypanej mąką kukurydzianą niewielkiej keksówki. 5. Posmarowanymi olejem palcami wyrównaj delikatnie wierzch chleba. 6. Przykryj folią aluminiową lub ręcznikiem kuchennym (nie dociskając) i odstaw w ciepłe miejsce (np. ciepły – nie gorący! – kaloryfer) na 3 godziny. Chleb podrośnie 1–2 cm. 7. Przed pieczeniem posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem i posyp płatkami owsianymi. 8. Wstaw do nagrzanego do 220°C piekarnika (bez termoobiegu) i piecz przez 10 minut. 9. Zmniejsz temperaturę do 190°C i piecz kolejne 40 minut. Chleb w trakcie pieczenia urośnie 2–3 cm.
Nie mieszaj zbyt długo ciasta chlebowego i nie ugniataj, tak jak się to robi przy chlebach pszennych i żytnich. Wyjdzie wtedy bardzo zbite i mocno kleiste.
Do wypieku chleba, warto dodać świeżo otwartą wodę gazowaną.
Zakwas owsiany.
Zakwas kukurydziany.
Jejjjjku jaki wspaniały! i bez drożdży! Muszę go koniecznie wypróbowac. Dzieki!
piękny!Dziękujemy za zdjęcie! :)
wygląda rewelacyjnie, fajny ten żółtawy kolorek! :)
Rewelacyjny! Wygląda pięknie. Mam nadzieję, że wiele osób skorzysta z Twojego przepisu!
Witaj!
A czy można piec na samym zakwasie owsianym?
Można, ale chlebek na pewno mniej urośnie. W przypadku chlebów bezglutenowych najsilniej działają dwa zmieszane ze sobą zakwasy :-) Zamiast kukurydzianego możesz dodać np. ryżowego.
Witaj
Mam dziecko uczulone na ryż, kukurydzę i wszystko co zawiera gluten. Zostaję mi mąka sojowa i amarantusowa. czy coś z tego wyjdzie?
Proszę o pomoc
Ago, możliwości mąk masz dużo więcej niż się wydaje :-)
Po pierwsze zajrzyj proszę na mój przewodnik po mąkach bezglutenowych: http://bezokruszka.pl/naturalne-maki-bezglutenowe/
Po drugie podany w przepisie mix z Proveny nie zawiera kukurydzy ani ryżu. Zamiast zakwasu kukurydzianego możesz spróbować np. z zakwasem gryczanym plus owsianym.
Możesz również spróbować z innym chlebem na sodzie: http://bezokruszka.pl/bezglutenowy-chleb/ Najlepiej zastosuj 400 g różnych dozwolonych dla dziecka mąk (nie polecam dodawać za dużo amarantusowej, bo zdominuje smak, najbezpiecznej 2–3 łyżki). Poczytaj proszę komentarze innych osób, które eksperymentowały z tym przepisem.
Pozdrawiam!
Nie mam miksu Proveny, tylko mąkę owsianą bezglutenową tej samej firmy. Mogę też dodać gumę ksantanową – ale nie wiem jak z proporcjami. Doradzisz coś?
Witaj,
Chciałąbym zrobić chleb z Twojego przepisu lecz mam nietolerancję jajek i kukurydzy. wymyśliłam mąkę gryczaną zamiast kukurydzianej lecz co powinnam dodać zamiast tego jajka, żeby to się trzymało kupy? :)
No i pytanie drugie. Czy gdybym dodała trochę otrąb owsianych + siemię lniane i pestki słonecznika to byłoby ok? Chciałabym aby ten chleb przypominał taki ciężki pełnoziarnisty :)
Możesz zrobić też zakwas ryżowy :-)
Jajko jest tylko do posmarowania wierzchu chleba, żeby był bardziej rumiany – możesz zastąpić np. mlekiem lub pominąć. Dodatki są ok, z tego co pamiętam miks Proveny zawiera pestki słonecznika :-)
Mam pytanko – jakiej konsystencji powinien być wymieszany chlebek gotowy do pieczenia? Taki bardziej lejący czy gęsty?
Hmm.. taki pomiędzy :-) Raczej gęsty, ale nie na tyle, żeby można było go swobodnie formować, dlatego piszę, żeby przełożyć chlebek „jednym, sprawnym ruchem” do keksówki.
Dziękuję za info. Zakwasy owsiany i kukurydziany bardzło ładnie mi wyrosły ale chlebek niestety nie. W trakcjie pieczenia w zasadzie nawet nie drgnął. No nic, dokarmiam zakwasy i piekę raz jeszcze:-)
Chlebek powinien podrosnąć również przed pieczeniem. Najlepiej postawić go na kaloryferze, przykryć luźno folią aluminiową. Skoro zakwasy były silne, to wydaje mi się, że mogło mu być za zimno.
Nie powiedziałam najważniejszego….Chlebek przed pieczeniem stał na kaloryferze ale po prawie trzech godzinach wcale nie podrósł więc zostawiłam go tam na całą noc. Dzisiaj rano widać było że podrósł z jakieś 1,5 cm ale w piekarniku już nic a nic. Moze po prostu za długo stał bez pieczenia?????
Kaloryfer był ciepły czy gorący? Możliwe ze zakwasy były jeszcze za młode, za drugim razem powinny być bardziej “sprawne”
Kaloryfer na pewno nie był strasznie gorący… Dokarmiłam zakwasy wczoraj wieczorem i poczekam do soboty i wtedy upiekę raz jeszcze. Moze były faktycznie za młode….
Cześć. Czy zamiast tego miksu Proveny można użyć zwykłej mąki owsianej?
Super przepis, jednak nie mogę sporzywać również jajek i kukurydzy? Czym najlepiej zastąpić jajka w takich wypiekach?
W tym przepisie jajko można pominąć, bo potrzebne jest tylko do posmarowania wierzchu skórki (służy do sklejenia płatków :-)
Czy ten chleb powinien byc gozki?
Mam pytanie czy zamiast mąki provena mogę uzyc mąki owsianej?Niemam alergików w domu ale chciałabym czasem upiec taki chlebek na mące niekoniecznie proveny:-)
Jasne, że tak! :-) Możesz zmielić „zwykłe” płatki owsiane górskie na mąkę.
Mam jeszcze jedno pytanie a moze ktos juz piekł na własnej mieszance mąk zamiast proveny,niekchce ryzykowac…wolałabym sprawdzony przepis zeby chlebek pieknie wyrósł, dodam ze niemam alergików,niewiem jakie sa mąki w provenie…moze ktoś coś podpowie jak pokombinować zeby wyszedł podobny chlebek:-)
Jeśli możesz jeść gluten, zmieszaj 200g mąki pszennej i 200g mąki owsianej. Pozdrawiam!