Bezglutenowe krokiety z kapustą i grzybami (bez mleka i jajek)

Bezglutenowe naleśniki

  • 360 g mąki gryczanej
  • 220 g mąki ziemniaczanej
  • 180 g mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 ml mleka roślinnego (użyłam sojowego)
  • 1100 ml bardzo ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Farsz z kiszonej kapusty i grzybów

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 60 g suszonych grzybów
  • 200 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo

  • mielone siemię lniane
  • olej rzepakowy
bezglutenowe i wegańskie krokiety z kapustą i grzybami bez mleka i jajek
PRZEPIS na około 20 krokietów
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
symbol dań wegańskich   Wegański


Farsz
1. Grzybki opłucz, przełóż do niewielkiego garnka i zalej zimną wodą. Odstaw na noc do namoczenia. 2. Po namoczeniu zagotuj w tej samej wodzie, w której się moczyły, dodaj liście laurowe i gotuj do miękkości (ok. 1 godziny). 3. Ugotowane grzyby odcedź, zachowując wywar (możesz z niego ugotować zupę grzybową lub dodać do wigilijnego barszczu) i drobno posiekaj. 4. W osobnym garnku ugotuj odciśniętą kapustę do miękkości (jeśli jest bardzo kwaśna, należy wcześniej przepłukać ją wodą). 5. Po ugotowaniu dokładnie odciśnij z wody i drobno posiekaj. 6. Na patelni na łyżce oleju podsmaż posiekaną cebulę oraz posiekane pieczarki. 7. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj ugotowane wcześniej suszone grzyby oraz posiekaną kapustę. Dokładnie wymieszaj i podsmaż ok. 10 minut na średnim ogniu. Dopraw solą i pieprzem.


Bezglutenowe ciasto naleśnikowe
1. Wodę wymieszaj z mlekiem roślinnym w dużej misce. 2. Mąki i sól dokładnie wymieszaj i przesyp do miski, przesiewając przez sitko. Zmiksuj do połączenia składników. Ciasto powinno być rzadkiej śmietanki, bez grudek. 3. Miskę przykryj i odstaw na 30 minut. 4. Przed smażeniem naleśników dodaj olej i ponownie rozmieszaj ciasto trzepaczką. 5. Nalej porcję ciasta na rozgrzaną patelnię (najlepiej się sprawdza duża i cienka patelnia naleśnikowa) i rozprowadzaj ciasto po powierzchni. Smaż około 1,5 minuty, aż do momentu kiedy boki naleśnika zaczną zawijać się do środka. Wtedy odwróć naleśnik na drugą stronę i smaż jeszcze 30 sekund. 6. Gotowy naleśnik przekładaj na duży talerz na ok. 2 minuty do odpoczęcia i lekkiego przestudzenia (w tym czasie najlepiej smażyć kolejnego :-) i następnie przekładając na kolejny talerz od razu zawijaj krokiety. Nie odkładaj zawijania na później, ponieważ takie świeżo usmażone są najbardziej elastyczne.


Krokiety
1. Na środek każdego naleśnika nałóż równomiernie farsz i zawiń w krokieta: złóż do środka dwa przeciwległe boki, a następnie zwiń wzdłuż całego naleśnika. 2. Tak przygotowane możesz tradycyjne usmażyć w głębokim oleju lub upiec dietetyczną (choć mniej chrupiącą) wersję. Aby przygotować pieczone krokiety, wysmaruj naczynie żaroodporne olejem. 3. Kolejno układając obok siebie krokiety, wysmaruj je pędzelkiem z olejem z każdego boku (wystarczy kilka kropel na każdą sztukę). 4. Posyp mielonym siemieniem lnianym i zapiekaj 20 minut w 200˚C. Podawaj gorące z czerwonym barszczem.

bezglutenowe i wegańskie krokiety z kapustą i grzybami bez mleka i jajek

bezglutenowe i wegańskie krokiety z kapustą i grzybami bez mleka i jajek

Jak zrobić wegańskie bezglutenowe krokiety

bezglutenowe i wegańskie krokiety z kapustą i grzybami bez mleka i jajek

bezglutenowe i wegańskie krokiety z kapustą i grzybami bez mleka i jajek dietetyczne

bezglutenowe i wegańskie krokiety z kapustą i grzybami bez mleka i jajek, dietetyczne

bezglutenowe i wegańskie krokiety z kapustą i grzybami bez mleka i jajek

bezglutenowe i wegańskie krokiety z kapustą i grzybami bez mleka i jajek dietetyczne

Zimowe smoothie z żurawiną
Malinowo-migdałowe pralinki


Komentarze /3

  1. bardzo fajny przepis, czy są potrzebne aż 3 gatunki mąki? Rozumiem że mąka ziemniaczana pełni funkcję kleiku? Bo jak zrobić naleśniki bez jajek żeby się trzymały? Czy można sobie darować mąkę ryżową i zrobić tylko gryczano-ziemniaczane naleśniki?

  2. Genialne naleśniki do krokietów! Dziękuję :) Ciasto było bardzo rzadkie i bałam się, że nie wyjdzie, ale wyszły idealne. Zmieliłam kaszę gryczaną niepaloną na mąkę bo nie znoszę ciemnej i nie dominuje smaku.

  3. Krokiety bezglutenowe, nie myślałam że będą aż takie pyszne