Bezglutenowe hamburgery z indykiem
Bezglutenowe bułki na sodzie
Kotlety z indyka bez jajek i bułki tartej
Pasta z topinamburu do smarowania
|
porcja na 5–6 hamburgerów
Zawiera:
Bułki na hamburgery zrobiłam dokładnie z tego przepisu, zamieniając jedynie maślankę na wodę z octem jabłkowym. |
Bezglutenowe bułki
1. Mąkę przesiej z sodą i solą do dużej miski i zrób wgłębienie. 2. Osobno wymieszaj wodę z octem, odstaw na 1–2 minuty i dodaj roztrzepane jajko (jeśli używasz maślanki po prostu wymieszaj maślankę z jajkiem). 3. Przelej do mąki i wymieszaj drewnianą łyżką, zagarniając mąkę ze ścianek do środka. Nie wyrabiaj ciasta zbyt długo. W przypadku wody z octem może być potrzebna troszkę większa ilość mąki, którą dosypuj po 1 łyżce. 4. Kiedy poczujesz, że ciasto jest elastyczne, ale nie klejące się, przełóż na posypaną mąką stolnicę. 5. Oprószonymi mąką dłońmi delikatnie uformuj 5–6 bułek i przełóż odwracając do góry nogami na blachę posypaną mąką. 6. Ostrym nożem zrób nacięcie, posyp pestkami słonecznika i wstaw do nagrzanego na 220°C piekarnika i piecz przez 10 minut. 7. Po tym czasie zmniejsz temp. do 180°C i piecz kolejne 15–20 minut. Bułeczki będą gotowe, kiedy wierzch się przyrumieni, a postukane w spód, wydadzą głuchy dźwięk. 8. Przełóż na kratkę i zostaw do ostudzenia.
Kotlety z indyka
1. Ziemniaki obierz, ugotuj i dokładnie rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. 2. Mięso zmiel i odłóż do miski. 3. Cebulę drobniutko posiekaj (jeśli możesz, pomóż sobie malakserem) i zeszklij na 1 łyżce rozgrzanego oleju. 4. Ziemniaki, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek dorzuć do mięsa, dodaj estragon, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dzięki ziemniakom masa będzie się lepić. 5. Formuj płaskie kotlety, o średnicy upieczonych bułek. 6. Obtaczaj w mielonym siemieniu jak normalne kotlety i smaż na niewielkiej ilości oleju.
Pasta z topinamburu
1. Topinambur obierz i posiekaj na plasterki. 2. Ugotuj w niewielkiej ilości wody do miękkości (ok. 5 minut). 3. Odsącz i rozgnieć widelcem na purée. 4. Dodaj oliwę, przyprawy, opcjonalnie maślankę lub jogurt i wymieszaj. Pasta z topinamburu idealnie nadaje się do smarowania bułek. Jeśli wolisz ją pominąć, możesz skorzystać z przepisu na domowy bezglutenowy keczup.
Gotowe bułki przekładaj dodatkami według uznania. Ja użyłam sałaty masłowej, rukoli, chilli i czerwonej cebuli. Świetnie smakują podane na ciepło!
Topinambur to wspaniała roślina. Ma dużą zawartość inuliny, której nadmiar może jednak prowadzić do niemiłych i uciążliwych wiatrów. Kiedyś, oglądając „Ogródek do schrupania” dowiedziałam się, że cząber ratuje i łagodzi całą sytuację! Sprawdziłam, działa ;-)
Przecudne!
Nie mogę uwierzyć, że te hamburgery są bezglutenowe. Wyglądają przepysznie :) Będę musiała wypróbować ten przepis :)
Bułki wyszły pyszne :)