Wegańska tarta cytrynowa z malinami
Spód tarty
Cytrynowe nadzienie
Malinowa warstwa
|
PRZEPIS NA formę do tarty 24 CM
Zawiera:
|
Spód
1. W misce wymieszaj mąkę ziemniaczaną, ryżową i mielone migdały. 2. Dodaj syrop z agawy, olej kokosowy (powinien być w formie stałej) i wodę. Wymieszaj dłońmi, aż powstanie miękka i lepka masa. 3. Na formę równomiernie wyłóż wyrobione ciasto, wylepiając spód i boki formy. Ja dociskam kawałki wewnętrzną częścią nadgarska i palcami, tak jak na tym zdjęciu. Ciasto jest bardzo plastyczne. 4. Formę włóż na 30 minut do lodówki. 5. Następnie podpiecz przez 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180˚C (najlepiej obciążając spód suchą fasolą, ryżem lub ceramicznymi kulkami do tarty). Po upieczeniu odstaw do całkowitego ostudzenia.
Cytrynowe nadzienie
1.Orzechy zalej zimną wodą i odstaw do namoczenia na noc. Rano odsącz i zblenduj na wysokich obrotach razem z pozostałymi składnikami. 2. Wylej na podpieczony i ostudzony spód tarty i wstaw do lodówki na minimum 4-5 godzin.
Malinowe nadzienie
1. Mrożone maliny przesyp do garnuszka i podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż całość rozmrozi się i zamieni w jednolitą masę. 2. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i mieszając, doprowadź do zagotowania. Mąką powinna się dokładnie rozprowadzić, nie powinno być żadnych grudek. 3. Gotuj ok. 4-5 minut na małym ogniu, nie przerywając mieszania, aż całość zgęstnieje (konsystencja powinna przypominać kisiel). Jeśli chcesz możesz dosłodzić do smaku łyżką cukru. 4. Całość masy przeciśnij przez drobne sitko, tak aby pozbyć nasion malin i odstaw do przestudzenia. 5. Kiedy masa przestygnie rozprowadź dokładnie na cytrynowym nadzieniu (uwaga! tą czynność wykonujemy dopiero, kiedy cytrynowa warstwa stężeje w lodówce) i wstaw na lodówki na 2-3 godziny.
Zakochana jestem w Twoim blogu…Kilka przepisów wypróbowałam, dzięki, pozdrawiam :)