Bezglutenowa pizza bez drożdży

Bezglutenowa pizza

  • 150 g miksu mąki bezglutenowej chlebowej lub 75 g mąki ryżowej75 g mąki kukurydzianej plus trochę do podsypania
  • 160 ml mleka zwykłego, sojowego lub ryżowego
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • ew. szczypta granulowanego czosnku

Sos do pizzy

  • 2 pomidory lub 200 g passaty pomidorowej
  • ½ łyżeczki oliwy lub oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżka suszonego oregano
  • sól
  • pieprz

Dodatki do obłożenia

  • 1 kulka mozzarelli
  • kilka liści bazylii
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • garść rukoli
  • sól
Pizza bezglutenowa z pomidorami i rukolą
porcja na 2 osoby
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
jaja
Jaja
nabiał
Nabiał
Poza sezonem letnio-jesiennym warto używać passaty pomidorowej. Jest dużo smaczniejsza i zdrowsza niż kupowane w zimie supermarketowe pomidory. Pizza wyjdzie równie dobra, jeśli zamienisz mleko na wodę (tak jak w przepisie na mini pizzerki)


Sos pomidorowy
1. Pomidory sparz, obierz ze skórki i usuń nasiona. Pozostały miąższ wrzuć do niewielkiego garnka. Jeśli używasz passaty pomidorowej, przelej ją do garnuszka. 2. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, olej lub oliwę, sól, pieprz i oregano. 3. Wymieszaj i duś pod przykryciem na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje (ok. 40 minut). Od czasu do czasu zamieszaj. Pamiętaj, że sos nie może być zbyt rzadki.


Pizza
1. Mąkę wymieszaj z solą i przyprawami. 2. Mieszając ręką, powoli wlewaj mleko. Na koniec dodaj roztrzepane jajko. 3. Wszystkie składniki dokładnie ugniataj ręką. Ciasto będzie się mocno kleiło, ale nie zrażaj się. W trakcie ugniatania dosypuj odrobinę mąki kukurydzianej i ugniataj, aż ciasto będzie coraz bardziej zwarte. Kilka razy opłucz ręce – do suchych rąk ciasto nie będzie się tak kleiło. 4. Ciasto przełóż na stolnicę posypaną mąką kukurydzianą i dalej ugniataj, aż do uzyskania jednolitej masy. 5. Gotowe ciasto rozwałkuj i przełóż na wyłożoną papierem lub posmarowaną oliwą blachę. 6. Piecz przez 12 minut w temperaturze 220°C. 7. Wyjmij podpieczony spód z piekarnika i posmaruj sosem pomidorowym. Możesz dodatkowo posypać wierzch suszonym oregano. 8. Na posmarowany spód pizzy rozłóż mozarellę i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Piecz przez kolejne 10–12 minut. 9. Po wyjęciu z piekarnika posyp pizzę rukolą, listkami bazylii i świeżo zmieloną gruboziarnistą solą.

Bezglutenowa pizza bez drożdży

Im dłużej gotujemy pomidory, tym lepiej dla naszego zdrowia. Wysoka temperatura stymuluje wydzielanie zawartego w pomidorach likopenu, który zmienia swoją strukturę chemiczną i jest łatwiej przyswajalny przez nasz organizm. Przyswajalność likopenu podnoszą również olej rzepakowy czy oliwa, dlatego warto dodać ich niewielką ilość do przyrządzanego dania.

Bezglutenowa pizza bez drożdży z rukolą i pomidorami



Komentarze /29

  1. Ewa

    Super przepis pyszne ciasto co prawda sos pomidorowy zrobiłam inaczej ale… :) Gratuluje !

  2. Sos również zrobiłam po swojemu, ale pizza wyszła równie pyszna. Znakomita strona!!!

  3. Już nie mogę się doczekać kiedy ją zrobię :) Robiłam bagietki z tej strony – wyszły przepyszne. Gratuluję, super strona1 :)

  4. wygląda pięknie i smakowicie :)
    mam tylko pytanie, jakiej wielkości pizza wychodzi z podanych składników? bo nie wiem, czy nie podwoić.
    gratuluję pięknych zdjęć. każdy przepis zachęca, żeby go wypróbować :)

  5. Pod wpływem fascynacji Twoim blogiem ćwiczę kolejne przepisy. Dziś była pizza. :) obiekt marzeń i tęsknot, odkąd dzieci dowiedziały się o uczuleniu na gluten. Cóż, trzeba powiedzieć, że trochę jej brakuje do włoskich standardów, ale jednocześnie trzeba przyznać, że wzbudziła wśród dzieci dużo radości i zadowolenia – nie można narzekać. Na jedną rzecz chcę zwrócić uwagę – na blasze warto rozwałkować ciasto możliwie cienko. Kukurydziane ciasto jest dość ciężkie. Ja rozwałkowałem na jakieś 0,5 cm i mogłoby być cieńsze. Wtedy byłoby też na pewno bardziej chrupiące. Tak czy inaczej dziękuję za kolejny super-przepis. Do piątku oddaję pałeczkę kuchenną żonie, a w piątek… kotlety rybne w moim wykonaniu! Jeszcze raz dziękuję za Twój blog!

    • To prawda, grubość trzeba wyczuć pod swój gust. Może pizza na drożdżach byłaby bardziej włoska w smaku? ;-) Cieszę się i dziękuję. Pozdrowienia dla dzieci!

  6. Dzisiaj i ja sprobuje:) Ucze sie zyc inaczej niz do tej pory i chcialabym, zeby ta pizza tez mi wyszla i chce ja zjesc ze smakiem tak jak kiedys inne. Pochwale sie efektem pozniej. A teraz lece do kuchni. Ps. ta strona ratuje mi zycie:)

  7. Już raz zrobiłam tą pizzę, wszystkim (nawet tym glutenowym) tak zasmakowała, że dziś robię powtórkę :) pozdrawiam :)

  8. Czy mozna do tego ciasta dodac odrobine drozdzy? Zeby byla bardziej pulchna bo malemu dziecku troche trudno zjesc a jesli tak to ile dac? I czy mozna zmieniac rodzaje mak? Dzieki wielkie

    • Przykro mi, nie wiem. Nigdy nie piekłam jej na drożdżach.
      Inne mąki tzn. jakie? Przy cięższych np. z ciecierzycy, raczej nie wyjdzie.

  9. Aga

    Aaasik, ja daje odrobine drozdzy, zawsze na oko, tu bedzie gdzies kawalek wielkosci paznokcia, rozmieszam z mlekiem i cukrem i jest. Pycha pizza. Polecam

  10. Adi

    Witam, właśnie się przymierzam do przygotowania takiej pizzy. Moje pytanie to:
    Czy mąka ryżowa może być z ryżu brązowego?
    Oraz czy zamiast mąki ryżowej – można użyć mąki jaglanej ? Dzięki za odp i pozdrawiam ;)

    • Może być ryż brązowy. W przypadku mąki jaglanej smak ciasta może bardziej wyrazisty (jakby bardziej razowy).
      Pozdrawiam!

  11. Witam
    Jestem uczulona na mąkę ryżową i kukurydzianą, używam mąk gryczana niepalona i jaglana. Czy z tych mą wyjdzie w takich proporcjach z góry dziękuję za odpowiedź :]

  12. Witam,
    zrobiłam dziś pizze według Twojego przepisu i mam kilka pytań bo musiała wylądować w koszu…
    Pierwszy podpunkt nie był dla mnie jasny:
    “150 g miksu mąki bezglutenowej chlebowej lub 75 g mąki ryżowej i 75 g mąki kukurydzianej”
    Miałam akurat w domu mąkę ryżową i kukurydzianą, połączyłam je w takich proporcjach, bo zrozumiałam, że chlebowej już nie trzeba…
    Ale po wymieszaniu wszystkich składników masa wyszła wodnista, jakby za mało mąki….
    Z racji że ryżowa i kukurydziana mi się skończyła, a nie miałam chlebowej to dodawałam żytniej aż uzyskam odpowiednią konsystencję cista.
    Jednak wyszedł zakalec po 40 minutach pieczenia było dalej surowe, ciężkie i z wierzchu już spalone.
    Czy to wina żytniej mąki?
    Czy powinno być po prostu mix: 150g chlebowej +75 żytnej +75 kukurydzianej?

    • Na początku masa wychodzi wodnista, dlatego trzeba dosypywać dodatkowo mąki kukurydzianej (na oko :-) aż ciasto będzie się dało kształtować.
      Niestety nie wiem czy to wina mąki żytniej, ale pamiętaj proszę, że mąka żytnia zawiera gluten.

      • Ja miałam ten sam problem… Dodawałam mąki i dodawałam i nic to nie dało. Ciasto było “kruche”, rozlatywało się. W końcu się wpieniłam i ułożyłam ciasto palcami na blaszce z oliwą – myślałam, że już po krzyku a tu ciasto wyszło twarde jak 20letnie pierniki na choinkę… :( masz jakąś radę?? proszęęęę bo smak ciasta był pycha!

  13. Ewa

    Pizza jest przepyszna :).

  14. Ola

    Czym można zastąpić jajko?

  15. Witam czytam twój przepis na Pizzę i jestem zdumiony że może wyjść takie ciasto, zastosuję się do twoich wskazówek i będę robił, ale mam mąkę uniwersalną i mam nadzieję że się uda

  16. Mmm…palce lizać ;) pizza rodem z Rzymu! Jeśli jednak chodzi o sos, naprawdę nie trzeba się tyle męczyć ze sparzeniem pomidorów bo w sklepie można dostać sos pomidorowy bez glutenu – Develey ma taki w swojej ofercie, mi smak bardzo przypasował, smakuje bardzo naturalnie ;)

  17. Super pizza :) dziękuję za przepis. U mnie mąka gryczana i ryżowa oraz mleko kokosowe (trochę mniej niż podane:) Indyk curry, szpinak, cebula, papryka, czosnek, oliwki i odrobina sera koziego. mmm podwójna porcja zniknęła kolejny raz.

  18. Witam,
    zrobiłam pizzę wg. Pani przepisu, tzn ciasto. Niestety wpierw było wilgotne i półpłynne, zaczęłam stopniowo dodawać make kukurydzianą, ale ciasto mimo że przybrało odpowiednią formę rozpadało się. Dodałam więc mleka ryżowego i znowu zrobiło się półpłynne, ale dalej się rozpadało.
    Znowu mąkę i znowu to samo. Cały czas się rozpadało, nawet próbowałam je podnieść, gdy utworzyłam kształt pizzy i cało się rozpadło.
    Na sama koniec dodałam kolejne jajko i nic nie pomogło.
    Jestem bardzo, bardzo rozczarowana i zmęczona po tej bitwie. Czy można zaradzić tej kruchości ciasta?

    Pozdrawiam

  19. Przepisy z Twojej strony wypróbowuje od lat – nigdy mnie nie zawiodły.
    Pizze zrobiłam dziś po raz pierwszy – wyszła fantastyczne. Dziekuje ;)

  20. Zrobiłam tą pizzę z mąki gryczanej i kukurydzianej – bardzo smaczna! Dziękuję za przepis :) Choć osobiście następnym razem dodam do ciasta oliwy – może będzie bardziej elastyczne?

  21. Czy ciasto mozna zrobic kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce?

Napisz komentarz