Bezglutenowa pizza bez drożdży
Bezglutenowa pizza
Sos do pizzy
Dodatki do obłożenia
|
porcja na 2 osoby
Zawiera:
Poza sezonem letnio-jesiennym warto używać passaty pomidorowej. Jest dużo smaczniejsza i zdrowsza niż kupowane w zimie supermarketowe pomidory. Pizza wyjdzie równie dobra, jeśli zamienisz mleko na wodę (tak jak w przepisie na mini pizzerki) |
Sos pomidorowy
1. Pomidory sparz, obierz ze skórki i usuń nasiona. Pozostały miąższ wrzuć do niewielkiego garnka. Jeśli używasz passaty pomidorowej, przelej ją do garnuszka. 2. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, olej lub oliwę, sól, pieprz i oregano. 3. Wymieszaj i duś pod przykryciem na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje (ok. 40 minut). Od czasu do czasu zamieszaj. Pamiętaj, że sos nie może być zbyt rzadki.
Pizza
1. Mąkę wymieszaj z solą i przyprawami. 2. Mieszając ręką, powoli wlewaj mleko. Na koniec dodaj roztrzepane jajko. 3. Wszystkie składniki dokładnie ugniataj ręką. Ciasto będzie się mocno kleiło, ale nie zrażaj się. W trakcie ugniatania dosypuj odrobinę mąki kukurydzianej i ugniataj, aż ciasto będzie coraz bardziej zwarte. Kilka razy opłucz ręce
Super przepis pyszne ciasto co prawda sos pomidorowy zrobiłam inaczej ale… :) Gratuluje !
Cieszę się ogromnie :-)
Sos również zrobiłam po swojemu, ale pizza wyszła równie pyszna. Znakomita strona!!!
Już nie mogę się doczekać kiedy ją zrobię :) Robiłam bagietki z tej strony – wyszły przepyszne. Gratuluję, super strona1 :)
wygląda pięknie i smakowicie :)
mam tylko pytanie, jakiej wielkości pizza wychodzi z podanych składników? bo nie wiem, czy nie podwoić.
gratuluję pięknych zdjęć. każdy przepis zachęca, żeby go wypróbować :)
Dziękuję :-)
Pizza wychodzi ok. 28–30 cm średnicy (na styk mieści się na blaszcze do pieczenia).
Pod wpływem fascynacji Twoim blogiem ćwiczę kolejne przepisy. Dziś była pizza. :) obiekt marzeń i tęsknot, odkąd dzieci dowiedziały się o uczuleniu na gluten. Cóż, trzeba powiedzieć, że trochę jej brakuje do włoskich standardów, ale jednocześnie trzeba przyznać, że wzbudziła wśród dzieci dużo radości i zadowolenia – nie można narzekać. Na jedną rzecz chcę zwrócić uwagę – na blasze warto rozwałkować ciasto możliwie cienko. Kukurydziane ciasto jest dość ciężkie. Ja rozwałkowałem na jakieś 0,5 cm i mogłoby być cieńsze. Wtedy byłoby też na pewno bardziej chrupiące. Tak czy inaczej dziękuję za kolejny super-przepis. Do piątku oddaję pałeczkę kuchenną żonie, a w piątek… kotlety rybne w moim wykonaniu! Jeszcze raz dziękuję za Twój blog!
To prawda, grubość trzeba wyczuć pod swój gust. Może pizza na drożdżach byłaby bardziej włoska w smaku? ;-) Cieszę się i dziękuję. Pozdrowienia dla dzieci!
Dzisiaj i ja sprobuje:) Ucze sie zyc inaczej niz do tej pory i chcialabym, zeby ta pizza tez mi wyszla i chce ja zjesc ze smakiem tak jak kiedys inne. Pochwale sie efektem pozniej. A teraz lece do kuchni. Ps. ta strona ratuje mi zycie:)
Już raz zrobiłam tą pizzę, wszystkim (nawet tym glutenowym) tak zasmakowała, że dziś robię powtórkę :) pozdrawiam :)
Czy mozna do tego ciasta dodac odrobine drozdzy? Zeby byla bardziej pulchna bo malemu dziecku troche trudno zjesc a jesli tak to ile dac? I czy mozna zmieniac rodzaje mak? Dzieki wielkie
Przykro mi, nie wiem. Nigdy nie piekłam jej na drożdżach.
Inne mąki tzn. jakie? Przy cięższych np. z ciecierzycy, raczej nie wyjdzie.
Aaasik, ja daje odrobine drozdzy, zawsze na oko, tu bedzie gdzies kawalek wielkosci paznokcia, rozmieszam z mlekiem i cukrem i jest. Pycha pizza. Polecam
Witam, właśnie się przymierzam do przygotowania takiej pizzy. Moje pytanie to:
Czy mąka ryżowa może być z ryżu brązowego?
Oraz czy zamiast mąki ryżowej – można użyć mąki jaglanej ? Dzięki za odp i pozdrawiam ;)
Może być ryż brązowy. W przypadku mąki jaglanej smak ciasta może bardziej wyrazisty (jakby bardziej razowy).
Pozdrawiam!
Witam
Jestem uczulona na mąkę ryżową i kukurydzianą, używam mąk gryczana niepalona i jaglana. Czy z tych mą wyjdzie w takich proporcjach z góry dziękuję za odpowiedź :]
Witam,
zrobiłam dziś pizze według Twojego przepisu i mam kilka pytań bo musiała wylądować w koszu…
Pierwszy podpunkt nie był dla mnie jasny:
“150 g miksu mąki bezglutenowej chlebowej lub 75 g mąki ryżowej i 75 g mąki kukurydzianej”
Miałam akurat w domu mąkę ryżową i kukurydzianą, połączyłam je w takich proporcjach, bo zrozumiałam, że chlebowej już nie trzeba…
Ale po wymieszaniu wszystkich składników masa wyszła wodnista, jakby za mało mąki….
Z racji że ryżowa i kukurydziana mi się skończyła, a nie miałam chlebowej to dodawałam żytniej aż uzyskam odpowiednią konsystencję cista.
Jednak wyszedł zakalec po 40 minutach pieczenia było dalej surowe, ciężkie i z wierzchu już spalone.
Czy to wina żytniej mąki?
Czy powinno być po prostu mix: 150g chlebowej +75 żytnej +75 kukurydzianej?
Na początku masa wychodzi wodnista, dlatego trzeba dosypywać dodatkowo mąki kukurydzianej (na oko :-) aż ciasto będzie się dało kształtować.
Niestety nie wiem czy to wina mąki żytniej, ale pamiętaj proszę, że mąka żytnia zawiera gluten.
Ja miałam ten sam problem… Dodawałam mąki i dodawałam i nic to nie dało. Ciasto było “kruche”, rozlatywało się. W końcu się wpieniłam i ułożyłam ciasto palcami na blaszce z oliwą – myślałam, że już po krzyku a tu ciasto wyszło twarde jak 20letnie pierniki na choinkę… :( masz jakąś radę?? proszęęęę bo smak ciasta był pycha!
Pizza jest przepyszna :).
Czym można zastąpić jajko?
Witam czytam twój przepis na Pizzę i jestem zdumiony że może wyjść takie ciasto, zastosuję się do twoich wskazówek i będę robił, ale mam mąkę uniwersalną i mam nadzieję że się uda
Mmm…palce lizać ;) pizza rodem z Rzymu! Jeśli jednak chodzi o sos, naprawdę nie trzeba się tyle męczyć ze sparzeniem pomidorów bo w sklepie można dostać sos pomidorowy bez glutenu – Develey ma taki w swojej ofercie, mi smak bardzo przypasował, smakuje bardzo naturalnie ;)
Super pizza :) dziękuję za przepis. U mnie mąka gryczana i ryżowa oraz mleko kokosowe (trochę mniej niż podane:) Indyk curry, szpinak, cebula, papryka, czosnek, oliwki i odrobina sera koziego. mmm podwójna porcja zniknęła kolejny raz.
Witam,
zrobiłam pizzę wg. Pani przepisu, tzn ciasto. Niestety wpierw było wilgotne i półpłynne, zaczęłam stopniowo dodawać make kukurydzianą, ale ciasto mimo że przybrało odpowiednią formę rozpadało się. Dodałam więc mleka ryżowego i znowu zrobiło się półpłynne, ale dalej się rozpadało.
Znowu mąkę i znowu to samo. Cały czas się rozpadało, nawet próbowałam je podnieść, gdy utworzyłam kształt pizzy i cało się rozpadło.
Na sama koniec dodałam kolejne jajko i nic nie pomogło.
Jestem bardzo, bardzo rozczarowana i zmęczona po tej bitwie. Czy można zaradzić tej kruchości ciasta?
Pozdrawiam
Ten sam problem, właśnie jestem w trakcie dodawnia máki i wszystko sie rozlatuje! Koszmar.
Przepisy z Twojej strony wypróbowuje od lat – nigdy mnie nie zawiodły.
Pizze zrobiłam dziś po raz pierwszy – wyszła fantastyczne. Dziekuje ;)
Zrobiłam tą pizzę z mąki gryczanej i kukurydzianej – bardzo smaczna! Dziękuję za przepis :) Choć osobiście następnym razem dodam do ciasta oliwy – może będzie bardziej elastyczne?
Czy ciasto mozna zrobic kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce?
Nie próbowałam, ale wydaję mi się, że raczej nie, będzie zbyt suche.
Witam ! Świetna pizza ! Zastanawia mnie jedno – czy te zdjęcia, które zostały umieszczone na stronie są zdjęciami darmowymi? Bardzo dużo zdjęć jest na stronie jednej pizzerii : https://www.facebook.com/miszmasz.opole?fref=ts
Proszę to sprawdzić – jeśli zdjęcia zostały pobrane i udostępnione bez wiedzy autora jest to kradzież praw do zdjęcia. Pozdrawiam !
Wszystkie zdjęcia na tej stronie są mojego autorstwa i prawa do zdjęć posiadam tylko ja. Bardzo dziękuję za informację! Dzięki Tobie odkryłam około 40 innych pizzerii, które używają moich zdjęć bez pozwolenia! :-(
Dlatego proszę do nich zadzwonić i zażądać pieniędzy za Pani zdjęcia ! Przecież to jest czysta kradzież! Może to Pani zgłosić do organów ścigania jako kradzież ! Może Pani zażądać nawet do 150 tys zł za te zdjęcia !! To jest skandal, żeby ktoś kradł Pani własność !
ciasto wygląda bardzo bardzo przyzwoicie :)
Niestety nie wyszło mi. Początkowo ciasto bardzo rzadkie więc dodawałem stopniowo mąki kukurydzianej, gdy było zwarte włożyłem do piekarnika i w efekcie zakalec.
mąka kukurydziana bez drożdży jakoś się nie sprawdza, ja właśnie robię z kukurydzianej i czasem nawet z drożdżami wychodzi nie tak jak powinno
Gdy dowiedziałam się, że mąż musi zrezygnować z drożdży i mąki przennej – myśleliśmy, że będzie zmuszony odstawić swoje ulubione dania. Tymczasem można zrobić nawet tak pyszną pizzę! Co prawda pomidory też ma zabronione, ale czymś je zastąpimy :) Przejrzę jeszcze inne bezglutenowe przepisy.
Właśnie robię pizze z tego przepisu tzn ciasto. Z podwójnej porcji bo ta wydaje się mała. Dosypałam już dużo mąki kukurydzianej bo było luźne ciasto (nie dało się gnieść ręką). Ciasto już jest w miarę zwarte ale tego się na pewno nie da walkowac. Ulozylam na blaszce, ugniotlam ręką i zobaczymy co wyjdzie. Mam nadzieję, że zjemy a nie pójdzie do kosza.
Zrobiłam pizzę na szybko po pracy. I wyszła najlepsza jaką robiłam do tej pory. Ja mieszałam drewnianą łyżką, nie ręką i oprócz miksu shär do wodnistego ciasta podsypywalam mąkę ryżową. Wyszła całkiem profesjonalnie aż się nie spodziewałam. :)
Przepis jest tragiczny, z podanych proporcji wychodzi ciasto naleśnikowe, aby to zaczęło się zagniatać mąkę trzeba podwoić. Sam smak również nie porywa. Porównując z kilkoma innymi bezglutenowymi pizzami, ta zdecydowanie najgorsza