Partnerem bloga w tym miesiącu jest

Bananowy chlebek rabarbarowo-kokosowy

  • 100 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 90 g cukru kokosowego (ew. trzcinowego)
  • 2 jajka
  • 3 dojrzałe banany
  • 80 ml jogurtu (może być sojowy)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 250 g rabarbaru
  • płatki kokosowe do dekoracji
  • garść świeżych malin
ciasto rabarbarowe bezglutenowe z kokosem i bananami
Przepis na keksówkę 11 x 30 cm
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
cukier
Cukier
jaja
Jaja
nabiał
Nabiał

1. W misce wymieszaj wszystkie rodzaje mąk, wiórki kokosowe, sodę oczyszcozną i sól. 2. W drugiej, większej misce wymieszaj cukier i olej kokosowy (tylko do połączenia). 3. Następnie do miski z cukrem dodaj jajka i zmiksuj na średniej prędkości przez około minutę. 4. Kolejno dodaj banany rozgniecione widelcem oraz jogurt. Jeszcze raz zmiksuj do połączenia składników. 5. Do mokrej mieszanki stopniowo dodaj wymieszane suche składniki i miksuj na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. 6. Pokrojony na mniejsze kawałeczki rabarbar otocz w łyżce mąki (np. ryżowej lub kukurydzianej), dodaj do masy i wymieszaj. 7. Wierzch udekoruj płatkami kokosowymi i świeżymi malinami przerwanymi na pół. 8. Ciasto przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 50–60 minut w 180˚C. 9. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw na 15 minut w foremce do lekkiego przestudzenia. Następnie wyjmij z keksówki i wystudź na kratce.

ciasto bezglutenowe z rabarbarem i kokosem

ciasto bezglutenowe z rabarbarem i kokosem

ciasto bezglutenowe z rabarbarem i kokosem

Pieczone słodkie ziemniaki z ciecierzycą
Letnie ciasto z porzeczkami


Komentarze

Skomentuj Ala