Arancini z ciecierzycą

Arancini

  • 1 łyżka oliwy
  • ½ małej cebuli
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 120 g ryżu arborio
  • 10 g kostki bulionowej warzywnej bezglutenowej
  • 100 ml białego wina
  • ok. 0,5 l wrzątku
  • 25 g niesolonego masła
  • 50 g parmezanu
  • 1 jajko
  • 80 g mąki z ciecierzycy (ew. ryżowej)
  • ok. 150 g mąki kukurydzianej lub polenty
  • pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

Dip z ciecierzycy

  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta nasion kminku
  • szczypta kurkumy
  • ½ łyżeczki posiekanego rozmarynu
  • 3 łyżki stołowe oliwy
  • 200 g ciecierzycy z puszki lub suchej, wcześniej namoczonej i ugotowanej
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 3 łyżki z grubsza posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
Arancini z ciecierzycą
przepis na ok. 10 arancini
znak produktów bezglutenowych   Bezglutenowy
Zawiera:
jaja
Jaja
nabiał
Nabiał
Kostki bulionowe bezglutenowe najczęściej kupuję w dziale ze zdrową żywnością lub przez internet. Jeśli jednak wolisz użyć domowego wywaru z warzyw, wlej wrzący dopiero, kiedy wino wsiąknie w ryż.


Arancini
1. Rozgrzej oliwę na średniej patelni. 2. Wrzuć drobno pokrojoną cebulę i smaż ją, aż się zeszkli. 3. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek i smaż, aż wszystko zmieknie. Uważaj, żeby nie spalić czosnku, bo zepsuje smak potrawy. 4. Dodaj ryż, dobrze wymieszaj i rozkrusz nad nim kostkę bulionową (jeśli masz bulion w proszku, dodaj podobną objętość, czyli ok. 2 łyżeczek). 5. Zalej wszystko winem. Gotuj, aż wino wsiąknie w ryż, cały czas mieszając. 6. Stopniowo dodawaj wrzątek, mieszając, aż ryż go wchłonie i ugotuje się (15–20 minut). 7. Zdejmij z ognia, wmieszaj masło, starty ser i świeżo zmielony pieprz. 8. Przełóż do miski i odstaw do ostudzenia. 9. Gdy masa będzie miała temperaturę pokojową, przełóż wszystko do lodówki i schłodź około godziny. 10. Po tym czasie wyjmij masę z lodówki. 11. W osobnych talerzach umieść mąkę z ciecierzycy, roztrzepane jajko i mąkę kukurydzianą. 12. Zacznij formować kuleczki (moje miały wielkość orzecha włoskiego) i obtaczaj je kolejno w każdym z talerzy, zaczynając od mąki z ciecierzycy. 13. Smaż na głębokim oleju przez 3–4 minuty z każdej strony.


Dip z ciecierzycy
1. Na suchej patelni zrumień nasiona kminku. 2. Rozgrzej 1½ łyżki oliwy i podsmaż posiekaną cebulę, po chwili dodaj czosnek, kminek, kurkumę i rozmaryn. Smaż, aż zmiękną i się zezłocą. 3. Dodaj połowę ciecierzycy, wymieszaj dokładnie i smaż przez ok. 10 minut. 4. Przełóż wszystko do malaksera, dodaj pozostałą część oliwy i rozdrobnij. Dopraw solą, pieprzem, wlej ocet jabłkowy i dorzuć nać pietruszki. 5. Po doprawieniu dodaj pozostałą ciecierzycę. Podawaj z arancini.

Arancini z ciecierzycą

Dip z ciecierzycy można potraktować również jako farsz do arancini. Należy wtedy nałożyć na dłoń część ryżu, na to położyć farsz, znów przykryć częścią ryżu i uformować dłońmi kulkę.

Arancini z ciecierzycą
Arancini z ciecierzycą
 
Przepis z niewielkimi modyfikacjami pochodzi z książki Seriously Good! Gluten-free Cooking Phila Vickery.

Risotto z dynią i szałwią
Zapiekanka ze szpinakiem


Komentarze

  1. Wygląda bardzo bardzo smacznie!! Koniecznie muszę spróbować. Piękny blog!